Search
Close this search box.

Η σημασία του νοήματος και του σκοπού στη ζωή

Άρθρα
Η σημασία του νοήματος και του σκοπού στη ζωή

Η Οκινάουα της Ιαπωνίας είναι γνωστή για τη μακροβιότητα των κατοίκων της. Μελετώντας οι επιστήμονες τον τρόπο ζωής τους για να εξηγήσουν αυτή την μακροζωία και την καλή υγεία τους, διαπίστωσαν ότι χαρακτηρίζεται από αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν Ικιγκάι.  

Ικιγκάι- είναι το αίσθημα νοήματος και σκοπού, ένα ισχυρό “Γιατί”;

Όσο πιο ισχυρό είναι το αίσθημα νοήματος και σκοπού μας, τόσο πιο μεγάλος είναι ο πόθος και η αντοχή μας για την επίτευξη του. Η προσέγγιση του στόχου μας γίνεται για τον εγκέφαλό μας πιο σημαντική από οποιουσδήποτε περισπασμούς. Η δύναμη της νευροπλαστικότητας στην αλλαγή και την ενδυνάμωση γίνεται πηγή δύναμης και αφθονίας.

Το ισχυρό αίσθημα ότι η ζωή μας έχει νόημα και σκοπό, μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς στις επιμέρους δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα. Το πάθος μας και το όραμά μας είναι αυτό που μας εμψυχώνει τις δύσκολες στιγμές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να προχωρήσουμε.  

Για να βρούμε το νόημα και το σκοπό της ύπαρξής μας απαραίτητο είναι να έχουμε επίγνωση των αξιών μας, αυτές  που γεμίζουν την ψυχή και την ολότητα του είναι μας. Οι αξίες που γεμίζουν το Εγώ δεν μπορούν να γεμίσουν την ψυχή.

Προσωπικά κάθε φορά που αισθάνομαι ψυχικά καταβεβλημένη, σκέφτομαι παραδείγματα ανθρώπων που έχουν υπερνικήσει μεγάλες αντιξοότητες και για μένα είναι φάροι και σηματοδότες στην δική μου πορεία της ψυχικής ανθεκτικότητας. Όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος περνώντας τις πόρτες της ελευθερίας μετά από 27 χρόνια κλεισμένος στα μπουντρούμια της φυλακής, λέει:

«Καθώς διέσχιζα την πύλη του περιβόλου προς την ελευθερία,

ήξερα πως αν δεν άφηνα πίσω μου την πικρία και το μίσος,

θα εξακολουθούσα να βρίσκομαι στην φυλακή…»

Επιβιώνοντας, λοιπόν, από τραυματικά γεγονότα που πλήττουν τον πυρήνα της ύπαρξής μας, μπορούμε να αναπτύξουμε ισχυρή αποφασιστικότητα και τεράστια δύναμη επιβίωσης και νοήματος.

Για να προσεγγίσουμε βαθύτερα τα κίνητρά μας πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και αληθινοί με τον εαυτό μας.

Τι θέλουμε πραγματικά από τη ζωή και γιατί το θέλουμε;

Ας φυτέψουμε αυτόν το σπόρο στο νου μας και ας τον αφήσουμε να βλαστήσει!

Ξένια Αργυρού

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας