Search
Close this search box.

Λέγοντας ΝΑΙ στη ζωή

Άρθρα
Λέγοντας ΝΑΙ στη ζωή

Έχουμε μάθει να περνάμε τη ζωή μας λέγοντας ΝΑΙ σε ό,τι μας αρέσει και ΌΧΙ σε οτιδήποτε δεν μας αρέσει. Τί είναι, όμως, η ζωή;

Ζωή είναι όλα αυτά που μας συμβαίνουν καθημερινά. Τόσο τα ευχάριστα, όσο και τα δυσάρεστα. Η χαρά, αλλά και ο πόνος. Όλα αυτά που συναντάμε καθημερινά στον δρόμο μας.

Συχνά φοβόμαστε ότι αν πούμε ΝΑΙ σε όσα δεν μας αρέσουν, θα μείνουν μαζί μας για πάντα. Ενώ, στην πραγματικότητα, μόνο αν αποδεχτούμε και δούμε τί λειτουργεί για μας και τί όχι, μπορούμε να έχουμε και ουσιώδης άποψη.

Τί σημαίνει λέω ΝΑΙ στη ζωή;

Λέω ΝΑΙ στη ζωή δεν σημαίνει ότι δέχομαι, χωρίς σκέψη και αντίρρηση, ό,τι μου φέρνει η ζωή και συμβιβάζομαι με αυτά. Λέω ΝΑΙ στη ζωή σημαίνει αποδέχομαι οτιδήποτε είναι αυτό που μου συμβαίνει, ακριβώς όπως είναι, και δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κάτω από τις δεδομένες συνθήκες και με βάση τις δικές μου αξίες.

Με άλλα λόγια, ξεκινάω έναν διάλογο με την ίδια τη ζωή ξεκινώντας με μια πολύ δυνατή λέξη – ΝΑΙ. Μια λέξη που δίνει χώρο στην καρδιά μας για εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό μας, όσο και στην ίδια τη ζωή, πως οτιδήποτε κι αν εμφανιστεί στον δρόμο μας, θα είμαστε σε θέση να το χειριστούμε. Μια λέξη που επικυρώνει την πρόθεσή μας να μάθουμε από όσα μας φέρνει η ζωή, αντί να το βάζουμε στα πόδια τρέχοντας και να κρυβόμαστε.  

Τί θα χρειαστώ για να πω ΝΑΙ στη ζωή;

Για μερικούς από εμάς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με κάτι που αγνοούσαμε περίτεχνα για πολύ καιρό και για άλλους ότι θα τους «αναγκάσουν» τα γεγονότα της ζωής τους. Μερικοί θα χρειαστούν υποστήριξη και άλλοι πάλι όχι. Η απάντηση μπορεί να είναι τόσο ποικιλόμορφη, όσο και οι άνθρωποι πάνω στη γη.

Το πρώτο βήμα για να πούμε ΝΑΙ στη ζωή είναι η συνειδητοποίηση ότι τελικά είναι πολύ πιο εύκολο από την εναλλακτική. Είναι πολύ πιο εύκολο να πούμε ΝΑΙ απ’ ότι είναι να λέμε ΌΧΙ. Καθημερινά σπαταλάμε ατελείωτη ενέργεια καταπολεμώντας οτιδήποτε δεν μας αρέσει. Ενέργεια που όταν αφεθούμε και πούμε ΝΑΙ, θα είναι στη διάθεσή μας να τη διοχετεύσουμε στην πραγματική αλλαγή.

Όταν τα κατανοήσουμε αυτά, μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Τί είναι αυτό που δεν μου αρέσει σήμερα και στο οποίο αντιστέκομαι;

Τί θα γίνει αν αφεθώ και πω ΝΑΙ σε ό,τι συμβαίνει;

Παρατηρούμε τον εαυτό μας, εξετάζουμε τις στιγμές που νιώθουμε την αντίσταση να μας κατακλύζει, και πειραματιζόμαστε λέγοντας, στην αρχή περιστασιακά και με τον καιρό όλο και πιο συχνά, «ΝΑΙ». Μπορεί να είναι τρομαχτικό κάποιες στιγμές, ίσως οδυνηρό κάποιες άλλες, αλλά αν επιμείνουμε και συνεχίσουμε να λέμε ΝΑΙ στη ζωή, σύντομα θα ανακαλύψουμε πόσα δώρα μας επιφύλασσε εξαρχής. Θα ανακαλύψουμε πόσο ενδυναμωτικές είναι οι εμπειρίες που με πρώτη ματιά φαίνονταν τρομακτικές και πόσο υποστηρικτικές οι στιγμές που εμφανίζονταν εξωφρενικά δύσκολες.

Γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τίποτα δε μας συμβαίνει συμπτωματικά. Όλα κρύβουν ένα μάθημα, ένα μήνυμα αποκλειστικά για μας, και είναι στο χέρι μας να το δεχτούμε, να το αγνοήσουμε ή να το απορρίψουμε. Είναι στο χέρι μας πού θα διοχετεύσουμε την ενέργειά μας και πώς θα αξιοποιήσουμε τη ζωή μας.

Εσύ πώς αποφασίζεις να τιμήσεις αυτό το δώρο που λέγεται ζωή;

Σοφία Ανδριανάκη

Transformational Life Coach

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας