Search
Close this search box.

Το βασίλειο του αγαθού βασιλιά

Άρθρα
Το βασίλειο του αγαθού βασιλιά

Υπήρχε κάποτε ένα βασίλειο που το διοικούσε ένας αγνός και πράος βασιλιάς. Οι σκέψεις του ήταν αγνές και μέσα του υπήρχε αγάπη, συμπόνοια, κατανόηση και δικαιοσύνη.  Όλες οι μεγάλες, βαθιές και ουσιαστικές αξίες της ανθρώπινη ύπαρξης ήταν κρυμμένες στην καρδιά του αγαθού βασιλιά. Όλα κυλούσαν αρμονικά και το βασίλειό του πλημμύριζε από τραγούδια και  χαρές….

Ξαφνικά όμως τα πράγματα άλλαξαν και ο βασιλιάς αυτός ανατράπηκε. Νέος βασιλιάς πήρε την εξουσία και άρχισε να διοικεί διαφορετικά. Το φώς χάθηκε, η γαλήνη εξαφανίστηκε… Θυμός, κακία, φθόνος, αδικία και πόνος για όλο το βασίλειο. Σκοτάδι παντού….

Το βασίλειο κατευθύνεται από τον βασιλιά.

Ο «Βασιλιάς» είναι ο εγκέφαλος, ο οποίος διοικεί το βασίλειο της ζωής μας. Αλλάζοντας βασιλιά-εγκέφαλο, το βασίλειο είτε χάνεται, είτε πλημμυρίζει από ζωή, χαρά και δύναμη.

Οι άνθρωποι βιώνουν άσχημες εμπειρίες στην ζωή τους, οι οποίες συσσωρεύονται μέσα τους μέχρι που τελικά ξεχειλίζουν και τους κατακυριεύουν.

Οι παραδοσιακές μορφές ψυχοθεραπείας τείνουν να οδηγούν τον άνθρωπο που ζητά βοήθεια στη διαδικασία να ξαναζήσει νοερά αυτές τις τραυματικές ή αντιπαραγωγικές καταστάσεις με στόχο την απαλλαγή του από αυτές. Αυτό όμως δεν λειτουργεί πάντα και είναι χρονοβόρο και επίπονο. Ίσως μάλιστα αυτή η διαδικασία να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσο περισσότερο βιώνεται η τραυματική εμπειρία ξανά και ξανά, μέσω της φαντασίας, τόσο περισσότερο υπάρχει η πιθανότητα να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Θετικά αποτελέσματα μπορούν να παραχθούν με λιγότερο πόνο και σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω του ΝLP (Νευρογλωσσικός προγραμματισμός), που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ’70 από τους Ρίτσαρντ Μπάντλερ και Τζον Γκράιντερ.

Η κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου μας επιτρέπει να γίνουμε εμείς οι ψυχοθεραπευτές του εαυτού μας. Μπορούμε να αλλάξουμε και να ελέγξουμε κάθε συναίσθημα ή συμπεριφορά μέσα σε λίγα λεπτά.

Βάζοντας «άγκυρες» χαράς και δύναμης, πατώντας τα κατάλληλα «κουμπιά» της ευτυχίας και της αισιοδοξίας, μπορούμε να αλλάξουμε το ρεπερτόριο στο τζουκ-μποξ του εγκεφάλου μας. Οι εικόνες που γεμίζουν την οθόνη του μυαλού μας, από γεγονότα και εμπειρίες του παρελθόντος, μπορούν να αλλάξουν σε φωτεινότητα, μέγεθος, κίνηση και χρώματα. 

Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να γίνουμε εμείς οι ίδιοι οι σκηνοθέτες της ζωής μας, αλλάζοντας την επίδραση που έχει πάνω μας μια εμπειρία ή ένα γεγονός. Αλλάζοντας, τα φώτα, τους ήχους και την κίνηση, η ταινία της ζωής μας γίνεται ομορφότερη. Ελέγχοντας τον τρόπο που αναπαριστάμε τα γεγονότα και τις εμπειρίες μας, ελέγχουμε και διαχειριζόμαστε το βασίλειο της ζωής μας. Ελέγχουμε τον εγκέφαλό μας αντί να μας ελέγχει αυτός.

«Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό καθαυτό. Ο στοχασμός το κάνει τέτοιο.» Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ξένια Αργυρού

Life coach/Master Life coach

NLP /Mindfulness & compassion certified practitioner

Transformational coaching certified practitioner

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας