Search
Close this search box.

ΕΙΜΑΙ – ΚΑΝΩ – ΕΧΩ

Άρθρα
Είμαι Κάνω Έχω

ΕΙΜΑΙ – ΚΑΝΩ – ΕΧΩ

Πόσο συχνά ρωτάμε τον εαυτό μας “Ποιός είμαι;”, “Τί κάνω;”, “Τί έχω;” ;

Η σειρά με την οποία θέτουμε τις παραπάνω ερωτήσεις καθορίζει και ένα μέρος των επιλογών μας. Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε προτεραιότητα το “τί έχω” και όσα αυτό υποδηλώνει τότε η εστίασή μας φωτίζει επιλογές που σχετίζονται με τις υλικές μας ανάγκες, τις επιθυμίες και τον έλεγχο της εικόνας μας. Στο επίκεντρο αυτής της ερώτησης βρίσκεται η κοινωνική μας παρουσία. Κατά πόσο δηλαδή μας αφορά τί έχουμε σε σύγκριση με τους γύρω μας, δηλαδή αναρωτιόμαστε “Τί έχω περισσότερο ή λιγότερο από τον διπλανό μου;”.

Η ερώτηση “τί κάνω;” ενεργοποιεί τη δράση. Μάς οδηγεί να σκεφτούμε τις ενέργειες που κάνουμε καθημερινά, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας, να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να βιώσουμε το αίσθημα της πληρότητας. Η ερώτηση αυτή, πολύ συχνά μας εκθέτει, ή καλύτερα μας βγάζει έξω από τη ζώνη άνεσής μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε, αν όσα επιθυμούμε συνδέονται με τις πράξεις μας.

Η ερώτηση που μας ωθεί στην αυτοβελτίωση είναι το “ποιός είμαι;”. Ποιος είμαι λοιπόν όταν δεν έχω για παράδειγμα προσκόλληση στην εικόνα μου; Η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας, επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις που παίρνουμε, τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις δύσκολες καταστάσεις, την έκφραση των συναισθημάτων, αλλά και την ποιότητα των σχέσεων που δημιουργούμε. Το ποιος είμαι έχει τη δυναμική να αλλάξει τη νοοτροπία μας, το πως δηλαδή σκεφτόμαστε. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε στη γνώση του εαυτού μας και εσωτερικά στο κέντρο μας, τόσο περισσότερο μειώνεται το άγχος για τη ζωή, την επιβίωση και την ασφάλειά μας. Όταν αναρωτιόμαστε “ποιος πραγματικά είμαι;” νοηματοδοτούμε εκ νέου τη ζωή και βελτιώνουμε την ψυχική υγεία μας. Αλήθεια ποιος πραγματικά είμαι…

Ασπασία Κοροσίδου
Life & Business Coach
Inspirational Certified Coach (ICC)

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας