Search
Close this search box.

Η Δύναμη των αξιών μας

Άρθρα
Η δύναμη των αξιών μας

Η Δύναμη των αξιών μας και πώς εκφράζοντας τις αξίες μας βελτιώνεται η ζωή μας! 

Βιώνουμε μια περίοδο όπου ο καθένας αμφισβητεί οτιδήποτε υπάρχει γύρω του. Είτε αυτό σχετίζεται με την ίδια την κατάσταση, είτε με τον ίδιο του τον εαυτό, τις επιλογές ή ακόμα και τον τρόπο ζωής του. Η αμφισβήτηση αυτή, μπορεί να είναι ιδιαίτερα παραγωγική εάν εστιάσουμε στον εσωτερικό μας κόσμο, στον πυρήνα του εαυτού μας.

   Ήρθε η στιγμή να στραφούμε μέσα μας, να κοιτάξουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, τις σχέσεις με τους ανθρώπους μας, τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας. Είναι η κατάλληλη περίοδος να επαναπροσδιορίσουμε το αξιακό μας σύστημα και να παρατηρήσουμε κατά πόσο συνδέεται με την ύπαρξή μας στην καθημερινότητα.

Πάρτε μερικά λεπτά και σκεφτείτε, “ποιες είναι οι αξίες μου;”.  Καταγράψτε μερικές από αυτές. Παρατηρήστε προσεκτικά όσα έχετε γράψει. Προσπαθήστε να τις βάλετε σε μια ιεραρχική σειρά. “Τί είναι πιο σημαντικό για εσάς σε αυτή τη ζωή;” Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι και η πρώτη βασική σας αξία.

Αφού λοιπόν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καταγράψετε τις αξίες σας – όσα είναι δηλαδή σημαντικά για εσάς- σκεφτείτε τον τρόπο που αυτές εκφράζονται σε ότι επιθυμείτε να πετύχετε. Σκεφτείτε τρόπους για να επαληθεύσετε τις αξίες σας σε σχέση με τις ανάγκες σας και αυτά που θέλετε να κατακτήσετε. Αναρωτηθείτε πως μπορούν οι αξίες σας, να αποτελέσουν κίνητρο για να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να γίνει η καλύτερη εκδοχή του.

Οι αξίες μας, είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Μπορεί στην καθημερινότητα να μην έχουν τίτλους και εμφανή ονόματα, όμως βρίσκονται εκεί για να μας θυμίζουν να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε έχοντας ως προτεραιότητα εκείνα που είναι σημαντικά. Η επαφή με τις αξίες μας, μπορεί να μετατρέψει τη ζωή μας σε ένα λαμπρό παράδειγμα και να βελτιώσει τις επιλογές που κάνουμε καθημερινά. Οι αξίες μας είναι ο χάρτης που μας δείχνει το δρόμο στο ταξίδι μας.

Ασπασία Κοροσίδου
Life & Business Coach
Inspirational Certified Coach (ICC)

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας