Search
Close this search box.

Coaching, μάθηση και αλλαγή

Άρθρα
Coaching, μάθηση και αλλαγή

Η αλλαγή είναι δύσκολη. Ρωτήστε όποιον έχει προσπαθήσει να αλλάξει καριέρα, να αναπτύξει μια νέα ικανότητα, να βελτιώσει μια σχέση ή να διακόψει μια κακή συνήθεια. Η αλλαγή όμως είναι η νέα σταθερά, η νόρμα της εποχής μας και χρειάζεται να μπορούμε να διαχειριστούμε τις αλλαγές αποτελεσματικά.

Ο Richard Boyatzis, καθηγητής στα τμήματα Συμπεριφοράς Οργανισμών και Ψυχολογίας στο Case Western Reserve University, μπόρεσε να θεμελιώσει αντικειμενικά την πρακτική του coaching, το οποίο βασίζεται στην αυτοεπίγνωση, την ανάληψη ατομικής ευθύνης, τη δράση και με ολιστικό τρόπο βοηθά το άτομο να πετύχει την επιθυμητή αλλαγή.

Η προσέγγιση του Richard Boyatzis βασίστηκε στην παρατήρηση πως το φαινόμενο της αλλαγής εμφανίζεται ασυνεχές στο χρόνο και γι’ αυτό, όπως λέει, τα αποτελέσματα του coaching είτε εμφανίζονται βραχύβια (Honeymoon Effect) ή τα νέα μοτίβα σκέψης και συναισθηματικής αντίδρασης εμφανίζονται πολύ αργότερα (Sleeper Effect) και λανθασμένα αποδίδονται σε άλλους παράγοντες και όχι στο coaching.

Δημιούργησε ένα μοντέλο για την αλλαγή, την Intentional Change Theory (ICT), σύμφωνα με το οποίο η διαρκής επιθυμητή αλλαγή συμβαίνει κυρίως μέσω της εμφάνισης 5 ανακαλύψεων/εμπνεύσεων. Η διαδικασία είναι συχνά διακοπτόμενη και μη γραμμική. Η μετακίνηση από το ένα στάδιο στο άλλο συμβαίνει μέσω σημείων καμπής μεταξύ θετικών συναισθηματικών ελκυστών και αρνητικών συναισθηματικών ελκυστών.

Οι 5 ανακαλύψεις/εμπνεύσεις της θεωρίας είναι:

Ο ιδανικός εαυτός (ποιος θέλετε να είστε και τι θέλετε από τη ζωή).

Ο πραγματικός εαυτός (πώς ενεργείτε και φαίνεστε από την οπτική των άλλων). Η σύγκριση μεταξύ του πραγματικού και του ιδανικού εαυτού δείχνει τα κενά που χρειάζεται να γεφυρωθούν.

Ατζέντα μάθησης και πλάνο για την προσέγγιση του οράματος. Ένας οδικός χάρτης για τη μετατροπή των φιλοδοξιών σε πραγματικότητα.

Πειραματισμός και πρακτική με νέες σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές, συνήθειες και ρόλους.

Αρμονικές σχέσεις που καθιστούν δυνατές τις ανακαλύψεις/εμπνεύσεις.

Το μοντέλο του Boyatzis υποστηρίζει πως δεν είμαστε θύματα της βιολογίας μας λόγω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου που μας καθιστά ικανούς να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε συνεχώς, εμπλέκει την συναισθηματική μας κατάσταση, το αρμονικό περιβάλλον και τον χρονικό ορίζοντα της αλλαγής.   

Βιολέττα Ψωφάκη, PCC

Life & Transformational Coach,

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας