Search
Close this search box.

Το Φόρουμ της Ακαδημίας

Φόβος και ποιο το α...
 

Φόβος και ποιο το αντίθετό του;

 

(@etsalma)
Μέλος
Εγγραφή: πριν από 1 έτος
Αναρτήσεις: 8
Topic starter  

 

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο  Robert Plutchich που ανέπτυξε τον τροχό των συναισθημάτων, ένα από τα 8 βασικά συναισθήματα είναι ο φόβος.

Ο φόβος μπορεί να είναι υπαρκτός, όταν ένας πραγματικός κίνδυνος απειλεί το σώμα μας ή να είναι ψυχολογικός και να εκφράζεται ως άγχος, ανασφάλεια, απόρριψη, ανεπάρκεια, απειλή, ενοχή.

Αλήθεια τι είναι ο φόβος;

Είναι μια ψευδαίσθηση, ένα αποκύημα της φαντασία μας. Αν το καλοσκεφτούμε, αυτό που φοβόμαστε δεν το βιώνουμε, το φανταζόμαστε. Αν για οποιονδήποτε λόγο επαληθευτούν οι φόβοι μας, -  κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο, δεδομένου ότι κάνουμε χιλιάδες σκέψεις καθημερινά,- και το αντικείμενο του φόβου μας έρθει στην αντίληψή μας, τότε έχουμε το βίωμα αλλά όχι τον φόβο. Όταν ο φόβος είναι παρών, δεν είναι ποτέ ταυτόχρονα και το αντικείμενό του.

Τί πρόσημο θα δίναμε στον φόβο; 

Μας προστατεύει όταν κινδυνεύει το σώμα μας, έχουμε μάθει να φοβόμαστε, έχουμε μάθει να στηριζόμαστε στον φόβο για να προλαβαίνουμε πράγματα στη ζωή μας.

 Όμως, όταν ο φόβος φωλιάζει στη ψυχή μας και κατακλύζει το νου μας,  τρεις είναι  οι τρόποι που  αντιδρούμε: ακινητοποιούμαστε, τρέχουμε μακριά να κρυφτούμε από τη ζωή για να μην πονέσουμε ή γινόμαστε εριστικοί, επιθετικοί για να προστατευτούμε. Με λίγα λόγια, δεν ζούμε.

Που μπορούμε να στηριχτούμε για να  διαχειριστούμε ή έστω να μειώσουμε τον φόβο καθώς επίσης και τις διαβαθμίσεις του, την ανησυχία, τον τρόμο;

Ο Seligman, πατέρας της θετικής ψυχολογίας, λέει  ότι δεν ωφελεί, να αντιμαχόμαστε την αρνητικότητα και να παλεύουμε να την  εξαλείψουμε από τη ζωή μας. Το αρνητικό αποδυναμώνεται και ξεθωριάζει μόνο όταν  συγκεντρώνουμε όλη μας την προσοχή στην παρουσία του θετικού.

Μπορούμε, λοιπόν, να στραφούμε μέσα μας και να αναζητήσουμε την αληθινή μας ταυτότητα, αυτό που πραγματικά είμαστε στον πυρήνα της ύπαρξής μας, την Αγάπη που είμαστε.

Η Αγάπη βρίσκεται στον αντίποδα του φόβου. Δεν είναι απλά ένα συναίσθημα, είναι κατάσταση που εμπεριέχει τα πάντα και εμπεριέχει τους πάντες. Με την αγάπη μπορούμε να δομήσουμε έναν  άλλο τρόπο σκέψης και ζωής που  βασίζεται στην ενότητα, εκφράζεται μέσα από τη δύναμη της προσφοράς, την αποδοχή της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας του άλλου, την ενσυναίσθηση, την καλοσύνη και επιτρέπει να αναδυθούν ποιότητες όπως χαρά, εμπιστοσύνη,  θαυμασμός, γαλήνη, αποδοχή. Η Αγάπη προάγει την ψυχική μας υγεία και φέρνει ευδαιμονία.  Έτσι Οικοδομούμε μια ευτυχισμένη και ακμάζουσα ζωή.


   
Παράθεση

Σκέφτεστε κάτι;

Αφήστε μας το μήνυμά σας